Do bułki tartej wsypałam smaczne ziarenka. Tak pysznych kotletów na obiad dla rodziny dawno nie zrobiłam

Dodano:
Kotlety schabowe w panierce z sezamem Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Ostatnio zrobiłam kotlety schabowe w panierce z jednym nietypowym dodatkiem. Mojej rodzinie przypadły do gustu, a pracy nie było wiele. Polecam spróbować.

Moja rodzina uwielbia kotlety schabowe. Ja z kolei lubię urozmaicenia. Niedawno na obiad dla rodziny zrobiłam soczyste mięso w panierce z dodatkiem niestandardowego składnika. Tym razem postawiłam na sezam, czyli słodkawe ziarno o lekko orzechowym posmaku. Do mięsa pasuje ono znakomicie, nadaje mu nieco azjatyckiego charakteru i przy okazji dostarcza jeszcze cennych składników odżywczych takich jak roślinne białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B czy pierwiastki (m.in. żelazo i cynk). Skorzystanie z niego wcale nie komplikuje przepisu, więc polecam spróbować. Rodzina będzie zachwycona.

Jak zrobić kotlety schabowe w panierce z sezamem?

Wykonanie smakowitego obiadu dla rodziny nie będzie skomplikowane. Te kotlety zrobisz bowiem niemal tak samo, jak klasyczne schabowe. Zamiast bułki tartej musisz jedynie użyć mieszanki pokruszonego pieczywa i sezamu. Pozostałe kroki się nie zmienią, więc czas przygotowania będzie podobny.

Przepis: Kotlety schabowe w panierce z sezamem

Pyszne i proste kotlety idealne na obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
535 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki ziaren sezamu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaSchab oczyść, potnij go w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozbij przy pomocy tłuczka. Oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Panierowanie i smażenie kotletów schabowychPrzygotuj trzy naczynia. W pierwszym umieść mąkę pszenną, w drugim roztrzepane jajka, a w ostatnim bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Rozbite mięso obtocz kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem. Tak przygotowane kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na średnim ogniu po 4-5 minut na stronę.

Jak podać pyszny obiad dla rodziny?

Gotowe kotlety schabowe świetnie smakują z ugotowanymi ziemniakami i surówkami. Do mięsa w panierce z sezamem dobrze pasowały będą dodatki o azjatyckim sznycie np. surówka z marchewki z imbirem lub orientalna surówka z cukinią i marchewką. Zamiast ziemniaków możesz też zaserwować ryż np. jaśminowy. Przy podawaniu tego dania lubię też eksperymentować z kaszami. Ugotowana na sypko kasza jaglana oraz kuskus komponują się z nim całkiem przyjemnie.

Inne warianty kotletów schabowych w panierce z sezamem

Do panierki możesz wsypać przyprawy, które podkręcą jej smak. Postaw na słodką lub ostrą paprykę, a danie stanie się bardziej wyraziste i przyjemnie rozgrzeje. Dodanie odrobiny kurkumy zaowocuje podobnym efektem i pięknym kolorem panierki. Do sezamu pasować też będą zioła prowansalskie, a kotlety schabowe z takim wykończeniem będą wydawały się lżejsze.

Jasny sezam możesz też zamienić na ciemny. Jest on trudniej dostępny, ale ma bardziej wyrazisty, lekko orzechowy smak. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie sezamu z innymi chrupiącymi dodatkami np. z pokruszonymi orzechami arachidowymi lub włoskimi. Jeśli chcesz, by panierka z sezamem była „bardziej azjatycka”, zamiast bułki tartej możesz użyć panko – bardziej chrupiącego japońskiego odpowiednika pieczywa do obtaczania.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...